Η εποχή ανταλλαγής φυσικών σπόρων του Πελίτι, πλησιάζει (Οκτώβριος-Φεβρουάριος). Αν έχετε σκοπό να προμηθευτείτε σπόρους, τότε θα πρέπει σιγά-σιγά να οργανωθείτε.

Καταρχάς, αν δεν είστε μέλη του Πελίτι, απλά γίνεται. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του και διαβάστε πως. Δεν θα σας κοστίσει ακριβά και το όφελος θα είναι να έχετε σπόρους για μια ζωή, καλλιεργώντας τους εννοείτε. Με το να γίνετε μέλη, στηρίζετε ενεργά την προσπάθεια του Πελίτι να περισώσει τις ντόπιες ποικιλίες φυτών.

Αφού γίνετε μέλη και λάβετε το βιβλίο με τις πληροφορίες σχετικά με τους σπόρους που μπορείτε να βρείτε καθώς και τα άτομα με τα οποία τελικά θα συννενοηθείτε για την ανταλλαγή, διαβάστε το. Θα βρείτε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες.

Σκεφτείτε και καταστρώστε το σχέδιο, για το τι θα καλλιεργήσετε φέτος ή τι σπόρους θα χρειαστείτε. Σημειώστε τους. Αφού ξέρετε τι χρειάζεστε, ανοίξτε το βιβλίο του Πελίτι και βρείτε τα άτομα που έχουν/διαθέτουν αυτούς τους σπόρους. Προτιμήστε αυτούς που είναι/βρίσκονται κοντά στο τόπο που θα καλλιεργήσετε. Αυτό είναι σημαντικό. Αν οι σπόροι που τελικά θα προμηθευτείτε, είναι από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας, με διαφορετικό κλίμα από το δικό σας, δεν θα έχουν καλή απόδοση και θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να εγκλιματιστούν. Αν οι σπόροι είναι από τον ίδιο νομό/περιοχή τότε είναι ήδη προσαρμοσμένοι στο τοπικό κλίμα και η απόδοση τους θα είναι καλή.

Μην προμηθεύεστε σπόρους ιδίου φυτού αλλά διαφορετικών ποικιλιών. Η κάθε ποικιλία του ίδιου φυτού, θα πρέπει να φυτεύετε αρκετά μακριά η μια από την άλλη, ώστε να μην γίνετε ανάμιξη. Οπότε αν δεν έχετε πολύ χώρο, είναι λάθος να παίρνετε σπόρους διαφορετικών ποικιλιών για το ίδιο φυτό.

Όταν με το καλό ξεκινήσει η περίοδος ανταλλαγής και αρχίσετε να έχετε επαφές με τα άτομα που θα σας προμηθεύσουν τους σπόρους, σεβαστείτε κάποια βασικά και απλά πράγματα. Μην τους ενοχλείτε σε ώρες κοινής ησυχίας. Είναι απλό και κατανοητό. Μιλήστε ευγενικά και μην απαιτείτε οτιδήποτε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος και ότι κάνουν το κάνουν με καλή καρδιά. Το να μιλήσετε με αγένεια η με τρόπο του στυλ: “θέλω σπόρους και τους θέλω τώρα” δεν ωφελεί. Από τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα κάνετε, θα καταλάβετε οτι αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι ότι και ότι. Εκτός από τις γνώσεις που διαθέτουν, θα διαπιστώσετε ότι αγαπάνε αυτό που κάνουν και το κάνουν με ευχαρίστηση και νιώθοντας μια υποχρέωση προς τους συνανθρώπους τους και τις μελλοντικές γενιές, φυλάγοντας και μοιράζοντας τους σπόρους μαζί σας/μας.

Αν η επικοινωνία μαζί τους γίνει μέσω email, τότε τα πράγματα είναι κάπως πιο απλά. Στείλτε το email και περιμένετε κάποιο διάστημα να σας απαντήσουν. Αν δεν πάρετε αμέσως απάντηση, μην βιάζεστε. Σκεφτείτε ότι εκτός από τις δουλειές τους που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, την συγκεκριμένη περίοδο έχουν πολλά αιτήματα για σπόρους. Περιμένετε λίγες μέρες και αν δεν λάβετε απάντηση ξαναστείλτε το email σας ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά.

Όταν κάποιος καλλιεργητής δεν έχει λογαριασμό email και απαιτείτε η επικοινωνία μαζί του, να γίνει τηλεφωνικά, το κόστος των κλήσεων θα πρέπει να επιβαρύνει εσάς. Μην περιμένετε να κάνετε αναπάντητες κλήσεις και να έχετε την απαίτηση να σας καλέσουν. Αυτοί οι άνθρωποι δέχονται πολλά αιτήματα για ανταλλαγή σπόρων και δεν είναι δυνατόν το κόστος αυτό να τους επιβαρύνει. Αν έχετε κάποιο πακέτο καρτοκινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν τρόποι να μάθετε αν το τηλέφωνο του καλλιεργητή είναι και αυτό του ίδιου πακέτου καρτοκινητής. Έτσι μπορείτε να κάνετε ένα είδος επιλογής και να μειώσετε το κόστος των κλήσεων κατά πολύ.

Στην ιστοσελίδα του Πελίτι θα βρείτε περισσότερες οδηγίες και πληροφορίες. Μην καθυστερείτε. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και η όλη διαδικασία απαιτεί και αυτή κάποιο χρόνο για να γίνει. Οπότε προετοιμαστείτε από νωρίς.

Advertisements