Χειμώνας έρχεται και προβλέπεται «βαρύς»… το πετρέλαιο είναι ακριβό και όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε τρόπους, πως να μειώσουμε αυτό το δυσβάσταχτο έξοδο.

Μια απλή μέθοδος, αν και αμφιλεγόμενη για το πόσο αποτελεσματική είναι, είναι να μονώσουμε το πίσω μέρος του καλοριφέρ. Προσοχή, μόνο το πίσω μέρος που έχει επαφή με τον τοίχο. Δεν βάζουμε τίποτα, επάνω και κάτω από το καλοριφέρ και με τίποτα δεν τα κλείνουμε σε ξύλινα κουτιά. Το καλοριφέρ, για να ζεστάνει τον χώρο, στην ουσία ζεσταίνει τον αέρα που περνά ανάμεσα από τις φέτες του. Έτσι δημιουργείτε ένα μικρό ρεύμα αέρα που παίρνει κρύο αέρα από το κάτω μέρος, τον ζεσταίνει και τον «πετά» από το επάνω μέρος του.

Η μόνωση που θα κάνουμε είναι επειδή ο τοίχος που είναι πίσω από το καλοριφέρ, κυρίως αν είναι βορινός, παγώνει από το εξωτερικό περιβάλλον και συνεπώς φέρνει κρύο. Επίσης με την προσθήκη μιας ανακλαστικής επιφάνειας (αλουμινόχαρτο), αντανακλάται περισσότερη θερμότητα στον εσωτερικό χώρο, που διαφορετικά θα απορροφόταν από τον τοίχο.

Για να κάνουμε αυτή την απλή μόνωση, θα χρειαστούμε χαρτόνι χοντρό (πχ από παλιές κούτες), αλουμινόχαρτο και ρευστή κόλλα (πχ. ατλακόλ).

Κόβεται το χαρτόνι στο μέγεθος του καλοριφέρ και απλώνεται από την μια πλευρά την κόλλα.

Κολλήστε επάνω του όσο αλουμινόχαρτο χρειάζεται για να καλύψει την επιφάνεια του. Τώρα, θα πρέπει το χαρτόνι να στερεωθεί στον τοίχο με κάποιο τρόπο, ώστε να μην ακουμπά στο σώμα του καλοριφέρ, μόνο στον τοίχο. Είτε απλώστε και στην άλλη πλευρά του χαρτονιού κόλλα και κολλήστε στον τοίχο, είτε μπορείτε να το καρφώσετε ή με όποιο άλλο τρόπο νομίζετε.

Πιθανών να ακούσετε και να σας πουν ότι αυτή η μέθοδος δεν έχει και μεγάλα αποτελέσματα ή και καθόλου. Υπάρχουν πολλοί που την υποστηρίζουν και πολλοί που την απορρίπτουν, η κάθε πλευρά με τα επιχειρήματα της. Το θέμα είναι όμως, ότι δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, οπότε ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεν έχετε χάσει και τίποτα το ιδιαίτερο. Άρα, καλύτερα να την εφαρμόσουμε και ότι γίνει, χειρότερα δεν πρόκειται να γίνει.