Καλό είναι να φορέσετε γάντια όταν πάτε να μαζέψετε τσουκνίδες. Μαζέψτε αρκετές, αλλά όχι όλες. Πάντα να αφήνετε μερικές για να ξαναφυτρώσουν.

Κόψτε τις από την βάση. Αφαιρέστε τα φύλλα, τα οποία καλό είναι να τα κρατήσετε, καθώς είναι “πολύτιμα”. Μαζέψτε νεαρές, φρέσκιες τσουκνίδες.

Αφού τις καθαρίσετε και έχετε μόνο τον κορμό, με ένα φαρδύ ξύλο, κοπανίστε τις, μια-μια, ελαφρά. Θέλουμε ο κορμός να γίνει επίπεδος. Δεν χρειάζεται πολύ δύναμη.

Αφού ο κορμός γίνει επίπεδος, μπορείτε να τον ανοίξετε τελείως.
Μέσα στον κορμό υπάρχει ένα ξυλώδες υλικό, το οποίο θέλουμε να το αφαιρέσουμε. Τσακίστε την τσουκνίδα στα δύο και αυτό θα σπάσει. Αφού σπάσει, τραβήξτε το μαλακό μέρος, που χρειαζόμαστε και θα ξεκολήσει εύκολα.
Αριστερά είναι το ξυλώδες μέρος και δεξιά οι μαλακές ίνες.
Το μαλακό μέρος που μόλις ξεχωρείσαμε, μπορεί να χωριστεί στα 4, ώστε να πάρουμε πιο πολλές ίνες. Απλώς χωρίστε και τραβήξτε. Θα κοπεί σε ευθεία, εύκολα.
Εδώ φαίνονται πολλές ίνες…
Αφήστε τις να ξεραθούν σε σκιερό μέρος με αέρα. Μια ζεστή μέρα θα χρειαστούν λίγες ώρες για να ξεραθούν.
Εδώ φαίνονται οι αποξηραμένες ίνες. Είναι έτοιμες και μπορούμε να τις πλέξουμε, για να φτιάξουμε σχοινί.
Advertisements