Το Πεύκο γενικά είναι μια πολύ καλή πηγή τροφής, εκτός από το τσάι με τις πευκοβελόνες του και τους σπόρους του που τρώγονται, μπορούμε να φάμε και τον εσωτερικό του φλοιό. Είναι ο φλοιός που ξεκινά αμέσως μόλις αφαιρέσουμε τον σκληρό εξωτερικό. Είναι ο φλοιός μέσω του οποίου τρέφεται το δέντρο και για αυτό είναι θρεπτικός. Να ξέρετε όμως ότι μόλις αφαιρέσετε έστω και ένα κομμάτι αυτού του φλοιού το δέντρο πιθανόν θα πεθάνει. Γι’αυτό εφαρμόστε την τεχνική αυτή μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αν βρείτε κάποιο κομμένο χλωρό κομμάτι κορμού.

Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν και άλλα δέντρα απο τα οποία μπορεί να φαγωθεί ο φλοιός, αλλά το πεύκο είναι το πιο διαδεδομένο. Στο βιβλίο, “Οδηγός επιβίωσης της SAS” αναφέρονται και άλλα δέντρα.

Τρόπος

Με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε τον εξωτερικό φλοιό.

pine_knife1

Χτυπήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού, ώστε να μπεί λίγο βαθιά στον φλοιό και σιγά-σιγά χαράξτε ένα ορθογώνιο.

pine_knife2

Ξεφλουδίστε τον εξωτερικό φλοιό και αφαιρέστε όσα κομμάτια του εσωτερικού βγαίνουν μαζί.

pine_bark1

pine_bark2

Αφαιρέστε σε λωρίδες τον εσωτερικό φλοιό που είναι κολλημένος στο δέντρο. Είναι το πιο τρυφερό μέρος του εσωτερικού φλοιού.

Μαγείρεμα

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να το μαγειρέψετε:

  1. Βραστό
  2. Τηγανιτό
  3. Αποξηραμένο και τριμένο σαν αλεύρι

pine_boiling

pine_frying1 pine_frying2
Advertisements