Στην Φύση, τίποτα δεν πάει χαμένο, όλα χρησιμοποιούνται. Αφού αφαιρέσουμε το δέρμα από το θήραμα μας, το οποίο μπορεί να είναι οτιδήποτε (αλεπού, πρόβατο, λαγός κτλ), χρειάζετε επεξεργασία για να το χρησιμοποιήσουμε. Η διαδικασία που περιγράφω παρακάτω είναι η πιο απλή και χρησιμοποιεί μόνο φυσικά υλικά. Την διαδικασία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να την κάνει και ένας άνθρωπος των σπηλαίων. Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες επεξεργασίας δέρματος, όμως είτε χρησιμοποιούν δυσεύρετα και επικύνδινα χημικά, είτε χρειάζετε πολύ χρόνος.

Η μυρωδιά είναι πολύ έντονη, γι’ αυτό κάντε την κάπου μακριά από οικίες και κατά προτίμηση χειμώνα ή φθινόπωρο.

Το δέρμα του ζώου μπορεί να έχει ακόμα επάνω του, ψίλους και άλλα έντομα/ζωήφια, πάρτε μέτρα προστασίας πριν ξεκινήσετε.

1) Αφαίρεση του λίπους και κομματιών σάρκας

Αφου αφαιρέσουμε το δέρμα από το θήραμα, πρέπει να αφαιρέσουμε κομμάτια λίπους και σάρκας που έχουν μείνει πάνω στο δέρμα. Είναι η πιο σημαντική διαδικασία και πρέπει να γίνει καλά. Χρειαζόμαστε ένα κυκλικό στήριγμα για να απλώσουμε το δέρμα (ένα κούτσουρο, μια μεγάλη λεία πέτρα, ένας σωλήνας) και ένα μαχαίρι με διπλή λαβή, το οποίο όμως δεν πρέπει να είνα πολύ κοφτερό. Μπορείτε να το δείτε στο βίντεο. Αν δεν έχουμε παρόμοιο μαχαίρι, χρησιμοποιούμε το κανονικό μας μαχαίρι. Με μικρές κινήσης κόβουμε το λίπος, προσπαθώντας να μην χαράξουμε/τρυπήσουμε το δέρμα. Αν το τρυπήσουμε, μπορούμε να το ράψουμε αργότερα. Αν δεν έχουμε ούτε μαχαίρι, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρωτόγονα μέσα, όπως λαξευμένες πέτρες και κόκκαλα ζώων. Έχω ακούσει ότι για καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να αφήσουμε το δέρμα, για μερικές μέρες στο χώμα, ώστε τα μυρμήγκια να αποτελειώσουν το έργο μας. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Άλλοι σε αυτό το στάδιο, προτιμούν να ρίξουν μπόλικο χοντρό αλάτι και να το αφήσουνε για κανα δυό μέρες, ώστε το αλάτι να τραβήξει τα υγρά και το λίπος. Είναι προαιρετικό, δεν χρειάζετε απαραίτητα.

1.α) ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ – Αφαίρεση της γούνας (τρίχες)

Αν δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε τις τρίχες από το δέρμα, παραλείπουμε αυτό το βήμα. Βουτάμε το δέρμα μέσα σε ένα δοχείο με νερό και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον δύο μέρες. Αν κάνει ζέστη αρκεί, αν κάνει κρύο, αφήστε το παραπάνω. Το δέρμα θα πρέπει να βρίσκετε όλοι την ώρα μέσα στο νερό, γιαυτό τοποθετήστε βάρος από πάνω του. Για να δοκιμάσετε πότε είναι έτοιμο, απλώς τραβήξτε τις τρίχες και αν βγαίνουν με απλό τράβηγμα είναι έτοιμο.

2) Δέψη

Θα χρειαστούμε τον εγκέφαλο του θυράματος. Το μέγεθος του εγκεφάλου κάθε ζώου, επαρκή ακριβώς για αυτήν την επεξεργασία του δέρματος του. Βάζουμε τον εγκέφαλο σε ένα δοχείο με λίγο νερό. Το αφήνουμε να ζεσταθει, μέχρι να αρχίσουμε να το νιώθουμε καυτό για το χέρι μας, και πολτοποιούμε τον εγκέφαλο, ώστε να γίνει μια πηχτή αλοιφή. Το δέρμα μας τώρα θα πρέπει να είναι νωπό, να μην έχει πολύ υγρασία. Αν έχει στεγνώσει, ρίξτε το μέσα σε νερό και αφήστε το να κάτσει για περίπου μια μέρα. Μετά βγάλτε το και στεγνώστε το αρκετά, ώστε να παραμείνει νωπο. Αν έχει πολύ νερό, δεν θα αποροφήσει τις ουσίες από το μίγμα με τα μυαλά.

Aν έχουμε αφήσει την τρίχα στο δέρμα, απλώνουμε το μείγμα στην μια πλευρά, προσεκτικά να μην ακουμπήσουμε την γούνα και καθώς απλώνουμε το μίγμα, κάνουμε κινήσεις σαν μασάζ, ώστε να αποροφήσει καλά το δέρμα, το μίγμα.

Αν δεν έχετε αφήσει την γούνα, τότε βουτήξτε το δέρμα μέσα στο μείγμα και δουλέψτε το καλά να πάει σε όλη την επιφάνεια του δέρματος. Αφήστε το μερικές ώρες να μαλακώσει και να το αποροφήσει.

3) Στέγνωμα και τέντωμα

Σε αυτή τη φάση μπορείτε αν θέλετε να ξαναρίξετε το δέρμα σε νερό για μερικές ώρες, δεν είναι αναγκαίο και αν το δέρμα είναι ήδη υγρό/νωπό τότε δεν χρειάζετε. Θα πρέπει όμως το δέρμα να τεντωθεί καλά και να στεγνώσει. Δεν πρέπει να μείνει ίχνος νερού και υγρασίας. Για να το στεγνώσουμε φτιάχνουμε ένα εργαλέιο σαν κουτάλα από ξύλο και με μικρές κινήσης "σπρώχνουμε" το νερό προς τα έξω. Πιάνουμε και τεντώνουμε απ’ όλες τις μεριές, κυκλικά.

4) Κλείσιμο / Κάπνισμα

Το κάπνισμα του δέρματος είναι το τελευταίο στάδιο. Με το κάπνισμα το δέρμα μας θα γίνει ανθεκτικό στο νερό (όχι αδιάβροχο), θα διατηρη
εί περισσότερο και θα του δώσει ένα χρώμα, που εξαρτάται από τα ξύλα που θα κάψουμε. Για να το καπνίσουμε θα χρειαστεί να ανάψουμε μια μικρή φωτιά. Θέλουμε καπνό και όχι θερμοκρασία, όσο πιο λίγη θερμοκρασία έχουμε τόσο το καλύτερο. Για να κάνουμε πυκνό καπνό, ρίχνουμε χλωρά κλαδιά και φύλλα. Αποφύγετε το πεύκο. Φτιάξτε είτε ένα τρίποδο, είτε κάτι σαν απλώστρα και απλώστε/τεντώστε καλά το δέρμα. Δεν πρέπει το δέρμα να ακουμπάει μεταξύ του, ώστε ο καπνός να πάει παντού. Αν έχετε κρατήσει την γούνα, ράψτε ή με κάποια κλιπς (πχ μανταλάκια) δέστε τα δύο άκρα του δέρματος, ώστε να γίνει σαν ρολό. Θέλουμε η γούνα να είναι απ’έξω και κρεμάστε το πάνω απο την φωτιά. Θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά με 2 ώρες. Να προσέχετε την φωτιά ώστε να μην ανάψει και βγάλει φλόγα, θέλουμε μόνο τον καπνό.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε όλες τις διαδικασίες, με έναν πιο λεπτομερή και σχολαστικό τρόπο. Δείχνει παραπάνω βήματα, αλλά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο στην ποιότητα του δέρματος.

Πηγές:

Advertisements