Για άλλη μια φορά, μόλις βγήκε μια φήμη ή τα “αστέρια” μας έκαναν μια ύποπτη δήλωση, όλοι έτρεξαν να βγάλουν τα χρήματα τους από την τράπεζα. Άλλοι προτίμησαν να τα μετατρέψουν σε λίρες… βλέπεις ο χρυσός είναι εγγύηση, λένε. Το αποτέλεσμα, τελικά, είναι αρκετοί να έχουν τα χρήματα τους κάτω από το κρεβάτι ή θαμμένα σε κάνα κήπο, μην ξέροντας τι να τα κάνουν. Κινδύνεψαν να τους κλέψουν κατά την μεταφορά και κάθε μέρα ζουν με τον φόβο μην τους κλέψουν. Η λίρα δε, χτύπησε κόκκινο, φτάνοντας τα 304 ευρώπουλα. Οπότε στην επόμενη φήμη που θα βγει, θα τις αγοράσετε ακόμα πιο ακριβά! Άσε που γέμισε η αγορά με κάλπικες λίρες.

Όπως βλέπετε κύριοι, είτε τα βγάλετε τα λεφτά σας είτε όχι, την έχετε πατήσει άσχημα. Ζείτε καθημερινά με τον φόβο να μην τα χάσετε, μην σας τα πάρουν. Και κανείς, μα κανείς δεν κάνει τον κόπο, να ρίξει μια ματιά στο κοντινό παρελθόν και να μάθει από τα λάθη των άλλων. Από πέρσι μέχρι σήμερα, πόσες φορές έγινε το ίδιο σκηνικό; Πόσες φορές τρέξατε να βγάλετε τα χρήματα σας; Πάλι τα ίδια θα κάνετε; Άντε και τα έβγαλες, τι τα κάνεις; Τα βάζεις σε ένα μέρος, τα κλειδώνεις και μετά τι; Το χρήμα όσο κάθετε, χάνει την αξία του. Αν στην τράπεζα που τα είχατε παίρνατε ένα τόκο, τώρα που είναι εκτός δεν παίρνετε τίποτα. Άσε που ήταν και πιο ασφαλή. Εδώ πέφτεις και κοιμάσαι και δεν ξέρεις πως και αν θα ξυπνήσεις. Οι κλέφτες αλωνίζουν ελεύθεροι και ανενόχλητοι. Άρα το να βγάλεις τα λεφτά και να τα έχεις σπίτι δεν είναι μια λύση της προκοπής.

Πέρσι, που μας ήρθε το ΔΝΤ, όλοι έτρεξαν να μας πουν ότι είμαστε μια περίπτωση σαν της Αργεντινής. Τότε δεν τους πιστέψατε. Σήμερα; Τι περιμένετε για να μάθετε τι έγινε τότε στην Αργεντινή; Ακόμα και αν δεν είναι 100% η ίδια περίπτωση, οι ομοιότητες είναι τρομακτικές. Οι φίλοι μας, λοιπόν, οι Αργεντινοί τι έκαναν τότε; πως έσωσαν τα λεφτά τους; Πολύ απλά, ΔΕΝ τα έσωσαν. Ακόμα και αυτοί που κατάφεραν και τα έβγαλαν, τι πέτυχαν; Μόλις κηρύχτηκε η χρεοκοπία στην Αργεντινή, όλοι βγήκαν στους δρόμους. Έγινε πλιάτσικο, τα ρήμαξαν όλα. Μαγαζιά, ράφια, αποθήκες άδειασαν εν ριπή οφθαλμού. Ακόμα και αν είχες λεφτά, δεν έβρισκες να φας! Οπότε τι να τα κάνεις τα λεφτά, αν δεν βρίσκεις να αγοράσεις τρόφιμα; Σε τέτοιες περιπτώσεις τα χρήματα, ούτε για κωλόχαρτο δεν αξίζουν. Εμείς δηλαδή είμαστε πιο έξυπνοι από αυτούς;

Πάμε λίγο πιο πίσω. Την εποχή της κατοχής. Μα θα πείτε, καμία σχέση με το σήμερα. Ίσως, εγώ απλά θέλω να σας θυμίσω εκείνα τα χαρτονομίσματα, που καμιά φορά τα βρίσκουμε από κανένα φίλο ή τα θυμόμαστε και γελάμε, του ενός (1) εκατομμυρίου δραχμών. Για να πάρεις ένα καρβέλι ψωμί, χρειαζόσουν 1,000,000 δραχμές!!! Το χρήμα είχε χάσει την αξία του. Με αυτό θέλω να πω, ότι τα χρήματα, ανά πάσα στιγμή μπορούν να χάσουν την αξία τους. Είτε τα έχετε στην τράπεζα, είτε όχι. Τώρα, μπορείς να  έχεις 1000 ευρώ και αύριο τίποτα. Δεν θα μας ρωτήσουν, ούτε θα μας προειδοποιήσουν. Θα γίνει έτσι ξαφνικά! Άσε που όλες αυτές οι φήμες και τα πισωγυρίσματα θυμίζουν λίγο την ιστορία με τον τσοπάνη και τον λύκο.

Και μιας και μιλάμε για την εποχή του ’40, ας θυμηθούμε τα σεντούκια και τους τενεκέδες με τις λίρες, που ακόμα και σήμερα ψάχνουμε και ακόμα βρίσκουμε. Κάποιοι, θεώρησαν τότε σωστό, να θάψουν τις λίρες τους. Όπως και σήμερα… ναι μην απορείτε! Για μια στιγμή όμως. Γιατί αυτές τις λίρες τις βρίσκουμε σήμερα, θαμμένες ακόμα στο ίδιο σημείο; Γιατί τις άφησαν εκεί οι κάτοχοι τους; Τελικά τι κατάφεραν θάβοντας τα χρήματα τους; Απαντήστε μόνοι σας.

Ας πούμε τώρα, ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, έχουμε κηρύξει πτώχευση και έχει γίνει ο κακός χαμός. Εσείς έχετε προλάβει και έχετε βγάλει τα λεφτουδάκια σας ή τα έχετε κάνει λίρες ή χρυσό. Εγώ όμως, δεν έχω κάνει τίποτα. Δεν έχω μία και είμαι πεινασμένος και εξαθλιωμένος. Τι νομίζετε ότι θα κάνω, μόλις πάρω είδηση ότι εσείς έχετε λεφτά;… Άσε δε, που από το παράδειγμα της Αργεντινής, μπορούμε να συμπεράνουμε επίσης, ότι ακόμα και εσείς που θα έχετε τα χρήματα σας εξασφαλισμένα, πιθανόν ούτε και εσείς θα έχετε να φάτε. Όποτε μπορεί και να μην σας πειράξω τελικά! 😉 😛

Δεν έχω σκοπό να σας τρομοκρατήσω. Θέλω μόνο να σας δείξω ότι πιθανόν να σκέφτεστε με λάθος τρόπο. Όχι ότι εγώ είμαι ο σωστός. Κανείς δεν είναι. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι πρόκειται να συμβεί και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Απλώς, με βάσει αυτά που έχουμε ζήσει και έχουμε μάθει, προσπαθούμε να κάνουμε σωστές υποθέσεις. Το αν τελικά θα πράξουμε σωστά και θα επιβιώσουμε, εξαρτάται πολύ και από τον παράγοντα τύχη.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Ανάλογα πάντα, με το πόσα χρήματα έχετε, μπορείτε να κάνετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Επενδύστε σε γη. Κανείς ποτέ δεν έχασε από την επένδυση σε γη.
  • Αν έχετε κάποιο οίκημα/εξοχικό μισο-τελειωμένο, τελειώστε το, ίσως σας χρειαστεί.
  • Φυτέψτε, σπείρετε, καλλιεργείστε την γη. Ακόμα και αν έχετε πολλά χρήματα και τώρα δεν σας νοιάζει, καλλιεργείστε ένα κομμάτι γη, όχι μόνο για να έχετε να φάτε, αλλά για να χρησιμοποιήσετε τα τρόφιμα ως “ανταλλακτικό χρήμα”.
  • Αγοράστε τρόφιμα. Όχι πολλά, μην το παρακάνετε. Χαλάνε, είναι κρίμα να τα πετάτε, όταν άλλοι δεν έχουν να φάνε.
  • Αγοράστε εργαλεία, για την εκμετάλλευση της γης. Επενδύστε σε low-tech προιόντα. Δείτε και το σχετικό post εδώ.
  • Κοιτάξτε την υγείας σας. Αν έχετε αφήσει κάποιες εκκρεμότητες με την υγεία σας, κλείστε τις τώρα. Check-up, μικροεπεμβασεις κτλ.
  • Αγοράστε μερικά ρούχα παραπάνω και κάνα παπούτσι, τώρα που μπορείτε.
  • Μάθετε τέχνες και πρακτικά επαγγέλματα. Το master σας, θα είναι άχρηστο άμα γίνει ο χαμός. Παρακολουθήστε μαθήματα και ανακτήστε χαμένες γνώσεις του παρελθόντος. Κάντε μαθήματα πρώτων βοηθειών.
  • Κάντε διακοπές. Ηρεμήστε, εξασκηθείτε, φροντίστε το σώμα σας και το μυαλό σας.
  • Βοηθήστε τους άλλους! Ακόμα και αν δεν είστε φιλάνθρωπος, κάντε το, γιατί έτσι “κρατάτε τους ανεπιθύμητους” μακριά.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, από το να αποθηκεύει τα χρήματα. Τα χρήματα αποφέρουν κέρδος, μόνο όταν επενδύονται, όχι όταν τα στοκάρουμε. Όπως λέει και στον τίτλο: “Τα ψάρια και τα λεφτά τρώγονται φρέσκα!”

Advertisements