Το δίχτυ παραλλαγής δεν είναι τίποτα άλλο παρά, όπως λέει και η ονομασία του, ένα δίχτυ στο οποίο έχουν εφαρμοστεί διάφορα τεχνητά η φυσικά υλικά, τα οποία ταιριάζουν με το φυσικό περιβάλλον όπου θα στηθεί/χρησιμοποιηθεί το δίχτυ. Σκοπός της χρήσης του διχτυού, είναι να κρύψει οτιδήποτε βρίσκετε από κάτω του. Χρησιμοποιείτε κυρίως στο στρατό για την απόκρυψη στρατιωτικών όπλων, αλλά και από κυνηγούς ή περιβαλλοντολόγους που θέλουν να εναρμονιστούν με το περιβάλλον για την καλύτερη παρακολούθηση της πανίδας. Φυσικά για διαφορετικό σκοπό ο καθένας. 😉

Το μέγεθος ποικίλει ανάλογα με την χρήση. Αν θέλουμε να αποκρύψουμε ένα μεγάλο όχημα, το δίχτυ θα είναι αρκετά μεγάλο, αν θέλουμε να αποκρύψουμε τους εαυτούς μας (ως στολή απόκρυψης) είναι μικρότερο και αν θέλουμε να αποκρύψουμε κάποιο αντικείμενο πχ όπλο, ακόμα μικρότερο. Οπότε το μέγεθος εξαρτάται από την χρήση που το θέλουμε. Σαν δίχτυ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε υλικό που έχει την πλεκτή μορφή του διχτυού. Μπορεί να είναι ένα κανονικό δίχτυ ψαρέματος, μια αιώρα, ένα δίχτυ εμπορευμάτων, ένα δίχτυ μαλλιών ή ακόμα και ένα δίχτυ σαν αυτό που έχουν οι χασάπηδες για να φτιάχνουν ρολό. Αρκεί να ταιριάζει το μέγεθος σε αυτό που θέλουμε να αποκρύψουμε. Το χρώμα του θα πρέπει να είναι ανάλογο με το χώρο όπου θα το τοποθετήσουμε. πχ πράσινο, καφέ, λάδι, χακί κτλ. Αν δεν έχει το επιθυμητό χρώμα, απλώς το βάφουμε.

Αφού βρούμε το κατάλληλο δίχτυ, πρέπει να το "στολίσουμε". Να βάλουμε δηλαδή επάνω του, είτε φυσικά υλικά (κλαδιά, φύλλα, χορτάρι) είτε τεχνητά (λωρίδες υφάσματος, νάυλον βαμμένα σε κατάλληλο χρώμα). Η επιλογή είναι δική μας. Τα υλικά αυτά τα στερεώνουμε πάνω στο δίχτυ, απλώς πλέκοντας τα επάνω του. Μπορούμε αν θέλουμε να τα δέσουμε με λεπτή κλωστή η σχοινάκι για να είναι πιο στέρεα και να μην τα παίρνει ο αέρας ή ακόμα και να τα κολλήσουμε, αν πρόκειται για ένα μικρό δίχτυ. Η διαδικασία αυτή είναι και η πιο σημαντική. Θα πρέπει να στερεώσουμε τα υλικά, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον ή χώρο. Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, αλλά ούτε και το δίχτυ μας να μείνει κενό. Για να το δοκιμάσετε, απλώστε το, όπως θα το απλώνατε για να καλύψετε το αντικείμενο που θέλετε και απομακρυνθείτε αρκετά από αυτό, αν και καλύτερα θα ήταν να βάλετε κάποιον άλλο να προσπαθήσει να το δει/βρει από μακριά, χωρίς να ξέρει που το έχετε βάλει εξ´ αρχής. Αν το βρει με την πρώτη, τότε το δίχτυ θέλει δουλειά. Αν δυσκολευτεί αρκετά, είναι καλό. Μην ξεχνάτε ότι το δίχτυ παραλλαγής δεν μπορεί να γίνει αόρατο, ανιχνεύετε, αλλά το θέμα είναι να ανιχνεύετε δύσκολα. Έτσι κάποιος που δεν το ξέρει και κοιτά στα γρήγορα, δεν θα το προσέξει, από μεγάλη απόσταση.

Αν το δίχτυ θα το χρησιμοποιήσετε για κυνήγι, αφού το φτιάξετε, απλώστε το κάπου για μερικές μέρες, ώστε να φύλλα και τα κλαδιά να ψιλό σαπίσουν, να πάρουν ένα πιο φυσικό χρώμα και να αποκρύψουν την μυρωδιά σας, που σίγουρα έχει μείνει στο δίχτυ, όταν το φτιάχνατε.