Συχνά στα πηγαδάκια, που κάνουμε και συζητάμε τις οικονομικές εξελίξεις, αναφέρετε ότι το κράτος, τελικά, δεν ξέρει τι, ποιους και πόσο πληρώνει. Ίσως είναι έτσι… αλλά κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Ποτέ δεν κοιτάμε πρώτα την δική μας καμπούρα. Πόσοι απο εμάς, καταγράφουν πλήρως τα έσοδα/έξοδα τους και ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι έχουν πληρώσει και που. Πόσοι από εμάς, ακριβώς τώρα που διαβάζετε το post, ξέρετε πόσα χαλάτε για καφέδες και τυρόπιτες το μήνα… πόσα για τηλεκάρτες και κινητά, πόσα για εφημερίδες και περιοδικά, πόσα για ρούχα και πόσα για τρόφιμα; Ακόμα και αν ξέρετε για το εαυτό σας, είστε σίγουροι για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας;

Συνεπώς, πρέπει κάθε οικογένεια, να κάνει πλήρη καταγραφή όλων των εσόδων και εξόδων της. Τα έσοδα είναι εύκολα. Ένας ή δύο μισθοί, άντε και κανα ενοίκιο και αυτά είναι. Τα έξοδα όμως θα πρέπει να καταγραφούν κάπως πιο οργανωμένα και συστηματικά. Αν είναι να ξεχνάς να καταγράφεις τα έξοδα την μια μέρα και άντε πάλι μετά από κανά δυό, δεν γίνεται δουλειά έτσι. Φτιάξτε κάποιες βασικές κατηγορίες εξόδων και ομαδοποιείστε τα. πχ. Ένδυση, Τηλέφωνα, Snacks και καφέδες κτλ.

Αφού τα έχετε καταγράψει, σχεδόν από τον πρώτο μήνα μπορείτε να κάνετε αξιολόγηση και να λάβετε διορθωτικές κινήσεις. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι χαλάτε για καφέδες και τυρόπιτες ένα μεγάλο ποσό μηνιαίως, που δίνωντας το μέρα με την μέρα, δεν το καταλαβαίνατε. Μήπως τα έξοδα για τα τσιγάρα σας, σας φαίνονται υπερβολικά; Ένα πακέτο κάνει περίπου 3.5Ε * 2 πακέτα την ημέρα, για ένα μήνα, μας κάνει 210Ευρώ μηνιαίως. Είναι το 1/3 ενός βασικού μισθού! Ακόμα και ένα πακέτο να κάνετε, θα χαλάτε το 1/6 του βασικού μισθού. Σας φαίνονται λίγα; Αν έχετε αυτοκίνητο και για κάθε μήνα χαλάτε, μόνο για βενζίνη 100 με 200 ευρώ, μήπως τελικά συμφέρει να πέρνετε το ΜΕΤΡΟ ή άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Αν συμπεριλάβετε και τα έξοδα συντήρησης, τότε το ποσό είναι μεγαλύτερο.

Όταν ξεκίνησα την καταγραφή των εξόδων μου, διαπίστωσα ότι ένα μεγαλούτσικο ποσό, το σπαταλούσα σε καφέδες, τυρόπιτες και snacks. Όταν έδινα 1.5 ευρώ την φορά, δεν μου φαινόταν το ποσό. Όταν όμως είδα το σύνολο, κατάλαβα ότι έκανα σπατάλη. Έτσι, μείωσα την σπατάλη ως ένα βαθμό, άλλαξα λίγο τον τρόπο διατροφής μου, προς το καλύτερο και αγόρασα espressiera. Τελικά βελτίωσα την υγεία μου και ταυτόχρονα μετά από 3 μήνες έκανα απόσβεση την καφετιέρα, αφήνοντας μου τώρα περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα. Ανάλογα με τον δικό σας τρόπο ζωής, μπορείτε να κάνετε διαφορετικές διορθωτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα να εξοικονομείτε χρήματα.

Advertisements