Στο ftiaxno.gr υπάρχουν δυο πολύ καλά άρθρα, σχετικά με την αποξήρανσή τροφών

Επίσης πληροφορίες και οδηγίες για την αποξύρανση λαχανικών θα βρείτε στο http://www.sheblogs.eu/

Για όσους δεν ξέρουν η αποξήρανσή τροφών είναι μια πολύ παλιά τεχνική, συντήρησης τροφών. Κατά την αποξήρανσή, αφαιρείτε το νερό/υγρασία που περιέχεται στην τροφή, με αποτέλεσμα, οι τροφές να συντηρούνται για μεγάλο διάστημα. Και επειδή με την σημερινή κατάσταση, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να στοκάρουμε τρόφιμα, η αποξήρανσή φαίνετε ως μια πολύ καλή λύση.

Για να κάνουμε την αποξήρανσή όμως, θα χρειαστούμε μια συσκευή ή κατασκευή ή έστω ένα διάτρητο πανί πχ τούλι και ένα σκιερό μέρος με καλή κυκλοφορία του αέρα. Έτσι τουλάχιστον γινόταν παλιά, αλλά αν δεν έχετε μεγάλο χώρο ή μένετε σε διαμέρισμα, μάλλον θα δυσκολευτείτε. Γιαυτό μπορείτε, είτε να προμηθευτείτε μια κατάλληλη συσκευή, είτε να φτιάξετε μια μόνος σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον φούρνο της κουζίνας σας, αλλά προσωπικά το θεωρώ, μια καθόλου οικονομική λύση.

Συσκευές του εμπορίου

Στην αγορά θα βρείτε αρκετά μοντέλα και σε διάφορες τιμές. Πριν διαλέξετε όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ένα βασικό πράγμα. Υπάρχουν δύο είδη αποξυραντών. Οι οριζόντιοι και οι κάθετοι. Στους οριζόντιους, οι δίσκοι τοποθετούνται όπως στον φούρνο της κουζίνας και ο θερμός αέρας, έρχεται από το πλάι. Στους κάθετους, οι δίσκοι τοποθετούνται ο ένας, πάνω στον άλλον και ο αέρας έρχεται από κάτω. Αυτή είναι η διαφορά τους και αυτό που κάνει την σύγκριση και την τελική επιλογή παιχνιδάκι. Αυτό γιατί, οι κάθετοι αποξηραντές, επειδή ρίχνουν τον αέρα από κάτω προς τα πάνω, τα τρόφιμα που είναι στο κάτω μέρος, ξηραίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ αυτά που είναι στο πάνω μέρος, αργούν. Έτσι θα πρέπει στο μέσο της διαδικασίας, να αλλάζετε την θέση των δίσκων. Στους οριζόντιους, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και η αποξήρανσή γίνετε ομοιόμορφα, σε όλα τα τρόφιμα που θα βάλετε. Άρα η καλύτερη επιλογή, είναι ένας οριζόντιος αποξηραντής.

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, ο καλύτερος αποξηραντής, μακράν, είναι τα μοντέλα της εταιρίας Excalibur. Έχουν πολυετή παρουσία στον χώρο και οι αποξηραντές της, θεωρούνται οι καλύτεροι, παγκοσμίως. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι εδώ στο Ελλάντα, δεν θα τους βρείτε εύκολα και αν τους βρείτε, οι τιμές τους είναι πολύ τσιμπημένες. Να σκεφτείτε ότι σε eshops του εξωτερικού, το μοντέλο με 5 δίσκους πωλείται 160$ (Δολάρια) χωρίς έξοδα μεταφοράς και στην Ελλάδα το ίδιο μοντέλο, 315Ε (Ευρώ)!!! Άμα βρείτε φτηνότερο, αφήστε mail, comment.

Excalibur

Κατασκευές

Ηλιακοί Αποξηραντές

Οι ηλιακοί αποξηραντές αποτελούνται από δύο τμήματα. Στο ένα γίνετε η “συλλογή” της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία θερμαίνει τον αέρα και στο άλλο τμήμα, βρίσκονται οι τροφές που θέλουμε να αποξηράνουμε. Μπορείτε να τον κάνετε όσο μεγάλο θέλετε. Θα πρέπει όμως να δώσετε προσοχή στην κατασκευή, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά σημεία, απ’ όπου μπορούν να εισέλθουν μυρμήγκια και έντομα.

Ιδιοκατασκευές

Στο internet θα βρείτε πολλές κατασκευές με διάφορα υλικά. Για παράδειγμα παρακάτω είναι ένας αποξηραντής που φτιάχτηκε από ένα παλιό ψυγείο, ένα ανεμιστήρα από ηλ.υπολογιστή και μια ψηστιέρα.

Στην ιστοσελίδα εδώ ένας αποξηραντής έχει φτιαχτεί από μια λάμπα φωτισμού και ένα χαρτοκιβώτιο και εδώ είναι ο ίδιος τύπος φτιαγμένος όμως από ξύλο. Μπορείτε να φτιάξετε αποξηραντή, ακόμα και με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, αν δεν καεί από την υπερβολική χρήση. Βασικά χρειάζεστε ένα μέσο που θα παρέχει αέρα, ένα που θα τον ζεσταίνει και ένα θάλαμο για τα τρόφιμα. Αφήστε την φαντασία σας.

Επειδή όμως ένα βίντεο είναι περισσότερο και από 10.000 λέξεις, όσοι ενδιαφέρεστε, δείτε όλοι την σειρά των videos που έχει φτιάξει η κυρία παρακάτω.

Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε και άλλες πληροφορίες, αλλά και συνταγές για να φτιάξετε φαγητά, απ’ ευθείας από αποξηραμένα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη κυρία, έχει αναγάγει την αποξήρανση τροφών σε επιστήμη, καθώς όπως και ίδια αναφέρει, επειδή πιστεύει ότι στα επόμενα χρόνια οι τιμές των τροφών θα αυξηθούν κατακόρυφα, στοκάρει τρόφιμα, με τέτοιο τρόπο τα οποία διατηρούνται ακόμα και για 10 χρόνια. Αυτό επιτυγχάνετε με την χρήση των oxygene absorbers (απορροφητές οξυγόνου). Τα oxygene absorbers είναι μικρά φακελάκια, μέσα στα οποία υπάρχει μια ουσία η οποία απορροφά το οξυγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αλλοίωση των τροφίμων. Άρα χωρίς οξυγόνο, δεν αλλοιώνονται τα τρόφιμα. Δείτε τα video και θα καταλάβετε καλύτερα. Δυστυχώς και πάλι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να τα αγοράσουμε μέσω Internet, κάτι το οποίο ξενίζει πολλούς.

Advertisements