Τελευταία, όλο και περισσότερο ακούμε και διαβάζουμε για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εκπομπές, ιστοσελίδες, περιοδικά, έχουν γεμίσει με αναφορές και αναλύσεις σχετικά με τα βότανα. Σύμπτωση; Δεν νομίζω. Ίσως το αίσθημα του κινδύνου για κάτι το αναπάντεχο, ίσως επειδή σαν καταναλωτές, έχουμε αηδιάσει με τις σαβούρες που μας πλασάρουν ως προϊόντα, το σίγουρο όμως είναι, ότι όλο και πιο πολλοί, αρχίζουν να ασχολούνται με την βοτανολογια γενικοτερα.

Τι είναι τα βότανα; Ένας γενικός κανόνας είναι, ότι οποιοδήποτε φυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς, μπορεί να συγκαταλέγει στην οικογένεια των βοτάνων. Έτσι βότανο, δεν είναι μόνο η λεβάντα και η Αχιλλέα, αλλά και το μαρούλι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και ένα σωρό άλλα. Δεν θα κάνω ανάλυση για τις ιδιότητες των βοτάνων ξεχωριστά, υπάρχουν ένα σωρό πηγές, όπου μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για αυτά. Θέλω όμως να τονίσω κάποια πράγματα, που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Η βοτανολογία δεν είναι κάτι το εύκολο και για τους αμαθής, κρύβει και κινδύνους. Επειδή αγοράσατε ένα καλό βιβλίο, δεν σημαίνει ότι γίνατε και ειδικοί. Η θεωρία με την πράξη, έχουν μεγάλη διαφορά. Το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι, για μένα και φαντάζομαι για πολλούς, είναι να αναγνωρίσεις σωστά το φυτό/βότανο. Υπάρχουν πολλά φυτά που μοιάζουν μεταξύ τους, από τα οποία κάποια, μπορεί να είναι επικίνδυνα και μια φωτογραφία σε κάποιο βιβλίο δεν είναι αρκετή. Συνεπώς, χρειάζεται πιο μεγάλη προσπάθεια, έρευνα, επιμονή και αν είναι δυνατόν, κάποια βοήθεια από ένα έμπειρο άτομο.

Αυτό, αυτομάτος, σημαίνει ότι για να μάθεις καλά, αρκετά πράγματα για την βοτανολογία, έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χρειάζεται χρόνος. Εντάξει, μπορεί κάποια από τα βασικά και εύκολα βότανα να τα γνωρίζετε κιόλας, αλλά τα βότανα είναι πάρα πολλά και το καθένα έχει τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει. Για απλές παθήσεις και αρρώστιες, μπορεί να γνωρίζετε θεραπείες με βότανα, από την γιαγιά σας ή την μητέρα σας, αλλά για πιο εξειδικευμένες αρρώστιες, χρειάζονται περισσότερες γνώσεις και εμπειρία. Άρα, όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε για τα βότανα, τόσο το καλύτερο.

Επειδή όμως, κανείς δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα, ούτε και να τα θυμάται, θα πρέπει να έχουμε κάποιο γραπτό κείμενο, όπου θα ανατρέχουμε για να διαβάζουμε σχετικά με κάποιο βότανο. Θα πρέπει δηλαδή, παρόλες τις ιστοσελίδες που έχετε βρει στο Internet, είτε να αγοράσετε κάποιο βιβλίο είτε να εκτυπώνετε/σημειώνετε αυτά που βρίσκετε στις ιστοσελίδες. Καλό θα είναι το βιβλίο αυτό να είναι μικρό σε μέγεθος, ώστε να το έχετε μαζί στις εξορμήσεις σας, στην Φύση. Έτσι θα μπορείτε να κάνετε και μια καλή πρακτική εξάσκηση στην αναγνώριση των βοτάνων.

Ένα τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω, είναι το εξής. Δεν είναι ανάγκη να πονέσει ο λαιμός, να βγάλουμε αιμορροΐδες, να ανακαλύψουμε ότι έχουμε πέτρα στα νεφρά, για να χρησιμοποιήσουμε τα βότανα ως θεραπεία. Οι πρόγονοι μας, είχαν στο καθημερινό τους διατροφολόγιο, πολλά από αυτά τα φυτά που συγκαταλέγονται στα βότανα. Και δεν εννοώ μόνο το μαρούλι και το σκόρδο. Για παράδειγμα, η γνωστή σε όλους, χορτόπιτα που φτιαχνόταν κατά κόρον την εποχή του 40′ λόγω της πείνας, δεν περιείχε μόνο ραδίκια ή βλήτα. Περιείχε ένα σωρό άλλα χορταρικά, τα οποία σήμερα είτε δεν τα αναγνωρίζουμε πλέον είτε τα απαξιώνουμε και δεν τα τρώμε. Η πίτα από τσουκνίδα, είναι ένα άλλο παράδειγμα. Ποιός τρώει σήμερα, τσουκνίδες; Ελάχιστοι! Και πολλά άλλα βότανα ή μπαχαρικά, ήταν καθημερινά, μέρος του φαγητού τους. Αναρωτηθείτε, πόσοι από εμάς σήμερα, τρώνε την κανέλα, σε κάποιο άλλο φαγώσιμο εκτός του freddo capuccino και τις μπουγάτσας. Κι’ όμως η κανέλα είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι, τα βότανα δεν χρησιμοποιούνται, όπως τα φάρμακα στην σύγχρονη ιατρική. Για να έχουμε καλά αποτελέσματα στην υγεία μας, θα πρέπει να εισάγουμε και πάλι τα βότανα, στην καθημερινή μας διατροφή. Εννοείται, όχι όλα. Τουλάχιστον όχι αυτά που θεωρούνται ύποπτα για παρενέργειες και έχουν ισχυρή δράση. Αλλά όλα τα άλλα, που η χρήση τους είναι αποδεδειγμένα, ευεργετική για την υγεία μας. Αν σκεφτείτε ότι σήμερα, υπάρχουν άτομα, είτε ενήλικες είτε παιδιά, τα οποία, συχαίνονται τα φρούτα ή τα λαχανικά, θα καταλάβετε γιατί πολλοί από εμάς, στα 30 και στα 40 μας, έχουμε ήδη παρουσιάσει σοβαρές παθήσεις.