Μερικά projects με τα οποία μπορείτε να εκμεταλευετείτε την ηλιακή ενέργεια, με φτηνό και αποδοτικό τρόπο. Ίσως πιο αποδοτικό και από τα φωτοβολταικά panels, καθώς εδώ. η ηλιακή ενέργεια. μετατρέπετε απ’ευθείας σε θερμική. Στα φωτοβολατικα panels, η ηλιακή ενέργεια, πρώτα μετατρεπετε σε ηλεκτρική, με αρκετές απώλειες και μετά απο ηλεκτρική θα μετατραπεί σε θερμική, με την χρήση της κατάλληλης συσκευής. Με τον τρόπο αυτό η απώλειες ενέργειας είναι μεγαλύτερες. Τις παρακάτω κατασκευές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε κάποιο "εξοχικό" 😉 , έτσι θα κάνετε μεγάλη οικονομία σε ενέργεια και χρήμα.

Ηλιακό Μαγείρεμα

Για μία λεπτομερή περιγραφή της αρχής λειτουργίας του ηλιακού φούρνου, διαβάστε εδώ. Στο Internet θα βρείτε αμέτρητες κατασκευές, με πολύ φτηνά υλικά. Με λίγα χαρτόκουτα, αλουμινόχαρτο και μια σακόυλα, είστε έτοιμος.

Ηλιακός Θερμοσίφωνας (Solar water heater)

Αν έχετε πάει το καλοκαίρι να κάνετε ντούς με το λάστιχο που είχατε αφήσει εκτεθείμένο στον ηλίο, τότε θα καταλάβετε πιο καλά πως λειτουργεί… 😉 Στο βίντεο παρουσιάζετε μια απλή κατασκευή, αλλά μπορείτε να κάνετε πολύ πιο περίπλοκες κατασκευές, ανάλογα με τις απαιτήσεις και το budget που διαθέτετε. Just google it.

Ηλιακό αερόθερμο (Solar air heater)

Με αυτήν την κατασκευή μπορείτε να θερμάνετε ή τουλάχιστον να βοηθήσετε στην πιο γρήγορη θέρμανση, ενός χώρου με την βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι εξοικονομείτε καύσιμο απο την λειτουργία του καλοριφέρ. Στο βίντεο παρουσιάζετε μια κατασκευή που ανακυκλώνει κουτάκια αλουμινίου. Αντί για αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος σωλήνωσης θέλετε. Απλώς βάψτε την μαύρη, για να θερμένετε περισσότερο απο τον ήλιο.

Advertisements