Ως συνήθως τα "αμερικανάκια" μας πρόλαβαν και σε αυτόν τον τομέα, οπότε και ο όρος είναι ξενόφερτος. Bug Out Vehicle, κυριολεκτικά μεταφράζετε ως, "όχημα για να την κάνω…" 😉 Στην ουσία περιγράφει ένα όχημα, ειδικά σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για περιπτώσεις όπου η διαφυγή είναι απαραίτητη. Αν αναλογιστείτε τι έπαθαν οι Αμερικάνοι με τους δίδυμους πύργους ή οι Ιάπωνες με το τσουνάμι και τον πυρηνικό αντιδραστήρα, η δημιουργία ενός τέτοιου οχήματος δεν μοιάζει κακή ιδέα.

Στο άρθρο, αυτό δεν θα ασχοληθούμε για το εαν είναι απαραίτητο ή τελικά κατά πόσο είναι χρήσιμο και τι περιορισμούς έχει, ανάλογα με το σενάριο καταστροφής. Απλώς θα περιγράψουμε, τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτει ένα όχημα, αυτού του είδους, ώστε να βοηθηθεί αυτός που όντως θέλει να το φτίαξει/αγοράσει.

Δυνατότητα Οδήγησης Εκτός Δρόμου (4×4, Offroad)

Εννοείται ότι το όχημα θα πρέπει να έχει δυνατότητα οδήγησης εκτός δρόμου. Είτε χρειαστεί να προσπελάσετε εμπόδια στους δρόμους, είτε να διασχίσετε δίσβατα μέρη, η τετρακίνηση είναι απαραίτητη, για να μην κολείσετε πουθενά

Εύκολη Συντήρηση

Όταν θα προσπαθείτε να διαφύγετε, το τελευταίο πράγμα που δεν θέλετε, είναι να πάθετε βλάβη και να μην μπορείτε να την διορθώσετε. Συνεπώς το όχημα, θα πρέπει να έχει εύκολη συντήρηση, χωρίς πολλά ηλεκτρονικά μέρη και τα μηχανικά του, να είναι εύκολα στην εύρεση και επισκευεί.

Μεγάλος χώρος αποσκευών και επιβατών

Ανάλογα με το πόσα άτομα σκοπεύεται να πάρετε μαζί σας, θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος γι’ αυτά, αλλά και τις αποσκευές και προμήθειες τους.

Αντοχή

Ένα όχημα διαφυγής θα πρέπει να έχει όσο μεγαλύτερη αντοχή μπορεί. Τα επιμέρους τμήματα του, θα πρέπει να είναι απο ανθεκτικά υλικά. Η μηχανή, οι τροχοί, οι άξονες που καταπονούνται περισσότερο θα πρέπει να προσεχθούν επιμελός. Οι προφυλακτήρες, ειδικά ο μπροστά που προστατεύει την μηχανή, θα πρέπει να είναι ανθεκτικοί σε συγκρούσεις και να ενισχυθούν αναλόγως. Όσο πιο παλιό ένα όχημα, συνήθως, τόσο πιο γερό και έχει φτιαχτεί από ανθεκτικά υλικά. Τα σημερινά/καινούρια αυτοκίνητα, λόγω μείωσης του κόστου κατασκευής, φτιάχνονται απο λεπτή λαμαρίνα και υλικά όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό.

Καύσιμο

Προτιμήστε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο και όχι βενζινοκίνητο. Τα πετρελαιοκίνητα, είναι ανθεκτικότερα, το πετρέλαιο αποθηκεύται πιο εύκολα ως καύσιμο και επιπλέον εκτός απο Diesel κίνησης, μπορεί να κινηθεί με Diesel θέρμανσης και BioDiesel. Και πάλι τα παλαιότερα, είναι πιο ανθεκτικά.

Δυνατότητα Ρυμούλκησης Trailer

Καλό θα είναι να έχει και κοτσαδόρο, ώστε να μπορείτε να ρυμουλκύσετε οποιοδήποτε μικρό trailer ή τροχόσπιτο. Aν έχετε περιορισμένο χώρο αποσκευών και σκεφτείκατε να πάρετε μαζί σας ένα trailer, τοποθετήστε ένα καλό/γερό κοτσαδόρο, για να μην έχετε εκπλήξεις.

Χρώμα

Το βάψιμο σε χρώμα παραλλαγής είναι το καλύτερο για να μείνετε απαρατήρητοι.

Δείτε παρακάτω μερικές "επιλογές"… 😉

αν και θα προτιμούσα σε κάτι τέτοιο…

ή τέτοιο

Advertisements