Όταν παρουσιαστεί, οποιαδήποτε ανάγκη ή κίνδυνος, η πρώτη σκέψη του καθενός, είναι να διαφύγει κάπου ασφαλέστερα. Που όμως; Ας δούμε ορισμένες επιλογές.

Εξοχικό

Για πολλούς, εφόσον διαθέτουν ένα, το εξοχικό τους είναι η πρώτη επιλογή. Βέβαια, εξαρτάται και από την απόσταση, αλλά ας θεωρήσουμε ότι είναι κάπου σχετικά κοντά ή ότι η ανάγκη ή κίνδυνος είναι τόσος μεγάλος, που όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά.

Θετικά: Σας ανήκει, έχει ρεύμα, νερό, ξέρετε το μέρος έχετε γνωστούς και επειδή είναι δικό σας, μπορείτε να το κάνετε ότι θέλετε. Αν υποθέσουμε ότι βρίσκετε σε κάποιο χωριό, τότε κατά 90% έχετε και κάποια πηγή νερού κοντά

Αρνητικά: Τα αρνητικά εξαρτώνται από την απόσταση, πόσο μακριά πρέπει να ταξιδέψετε για να φτάσετε. Ίσως η μετακίνηση αυτή να κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους. Ανάλογα με το μέγεθος του και το που το έχετε φτιάξει, μπορεί να είναι ορατό και προσβάσιμο από "πολλούς". Έτσι εκτίθεστε σε άλλους κινδύνους.

Κατασκήνωση

Μια άλλη λύση, είναι πολύ απλά, να κατασκηνώσετε κάπου. Είτε στην εξοχή είτε σε κάποιο μέρος πιο κοντά σε αστικό κέντρο. Θα πρέπει να έχετε τον ανάλογο εξοπλισμό. Μια σκηνή, ένα τροχόσπιτο, κάτι.

Θετικά: Πρακτικά, μπορείτε να πάτε οπουδήποτε. Δεν σας νοιάζει να πάτε κάπου συγκεκριμένα, οπότε μπορείτε να κάνετε ενδιάμεσες "στάσεις" πριν το τελικό σας προορισμό. Αν χρησιμοποιήσετε σκηνή, μπορείτε να κρυφτείτε πιο εύκολα, από "αδιάκριτα" μάτια.

Αρνητικά: Κόστος. Χρειάζεστε κάποιο απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος κοστίζει. Θα πρέπει να υπολογίσετε και τυχόν προμήθειες που θα χρειαστείτε. Το μεγαλύτερο όμως μειονέκτημα, είναι η μικρή ασφάλεια που προσφέρει αυτός ο τρόπος. Είστε εκτεθειμένοι σε καιρικά φαινόμενα, ζώα και στον οποιοδήποτε που τυχόν βρίσκετε δίπλα σας. Η άνεση είναι άλλο ένα αρνητικό σημείο, αλλά εξαρτάται από εσάς τους ίδιους κατά πόσο σας επηρεάζει. Αν διαλέξετε να είστε μακριά από τον πολιτισμό, θα πρέπει να έχετε αρκετές γνώσεις επιβίωσης.

Οποιοδήποτε κτίριο που ΔΕΝ σας ανήκει

Οποιοδήποτε κτίριο ή αποθήκη που δεν σας ανήκει, είναι μια πιθανή τοποθεσία. Μπορεί να βρίσκετε δίπλα σας ή αρκετά μακριά. Μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένο ή όχι.

Θετικά: Πρακτικά, οποιοδήποτε κτίριο είναι πιθανό μέρος διαφυγής. Έτσι έχετε πληθώρα επιλογών. Αν γνωρίζετε ότι κάποιο κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο, τότε ακόμα καλύτερα. Σας προσφέρει αρκετή ασφάλεια από καιρικά φαινόμενα και μπορεί να έχει ανέσεις που έχει και το σπίτι σας ή και περισσότερες.

Αρνητικά: Και μόνο το ότι δεν είναι δικό σας, αρκεί. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης και να έχετε πρόβλημα. Αν το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο, αναρωτηθείτε γιατί. Μπορεί να βρείτε και άλλους "ενοίκους" μέσα, που η παρέα τους να μην είναι ευχάριστη. Ανάλογα σε τι κατάσταση βρίσκετε το κτίριο, αν είναι ετοιμόρροπο κτλ, ρισκάρετε την ασφάλεια σας. Πιθανόν να μην έχει ούτε ρεύμα, νερό, θέρμανση που είναι απαραίτητα. Συνεπώς θα πρέπει να έχετε μαζί σας και κάποιο βασικό εξοπλισμό.

Οποιοδήποτε κτίριο που σας ανήκει

Μέχρι σήμερα αρκετός κόσμος μπορούσε να διαθέτει και κάποιους άλλους χώρους εκτός της οικίας του. Αν διαθέτετε κάποια αποθήκη, γκαράζ, εργοστασιακό χώρο μακριά από το σημείο κινδύνου, τότε θεωρήστε το μια καλή επιλογή

Θετικά: Εφόσον σας ανήκει, έχετε την ηρεμία σας. Ανάλογα με την χρήση του χώρου θα έχετε και αντίστοιχες ανέσεις. Νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση κτλ. Προφανώς στο χώρο αυτό θα έχετε και διάφορα υλικά που θα σας φανούν χρήσιμα ή μπορείτε να έχετε τον εξοπλισμό διάσωσης σας.

Αρνητικά: Η τοποθεσία του πιθανός να μην ωφελεί. Πιθανόν να είναι πολύ κοντά στην οικία σας, οπότε και θα διατρέχετε τους ίδιους κινδύνους. Επίσης, αναλόγως με την χρήση του χώρου, αυτός θα είναι κοντά πχ σε λιμάνια, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας οπότε και θα είστε περισσότερο "ορατοί" απ’ ότι θα προτιμούσατε.

Σπηλιές

Και εδώ ισχύει περίπου ότι και στην κατασκήνωση με την διαφορά ότι έχετε καλύτερη κάλυψη/καμουφλάζ από "αδιάκριτους". Θα πρέπει να προσέξετε όμως πάρα πολύ, τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει μια επιλογή σαν αυτή, οι οποίοι έχουν να κάνουν περισσότερο με κινδύνους που κρύβει η Φύση. Στην σπηλιά ίσως να υπάρχουν άλλα ζώα, να πέφτουν βράχια, να υπάρχουν τρύπες και δυσπρόσιτα σημεία.

Γενικά

Μια τόσο δύσκο
η επιλογή θα πρέπει να γίνετε από πολύ νωρίς. Αν την ώρα που διατρέχετε τον κίνδυνο προσπαθήσετε να κάνετε την επιλογή, λόγω της πίεσης και του άγχους να κάνετε λάθος επιλογή. Καταστρώστε με ηρεμία το σχέδιο διαφυγής σας, προσαρμόζοντάς το στα δικά σας μέτρα (αν έχετε οικογένεια, αρρώστους, ηλικιωμένους κτλ). Ενημερώστε όλα τα μέλη για το σχέδιο και τις τοποθεσίες και εξηγήστε τους, αναλυτικά τι πρέπει να κάνει το κάθε μέλος ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση.

Ακόμα και αν καταφέρετε και διαφύγετε στο καταφύγιο σας, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το εξής. Δεν υπάρχει 100% ασφαλές μέρος από όλους τους κινδύνους! Το καταφύγιο σας, είναι ασφαλέστερο από ότι πχ το σπίτι σας, αλλά πιθανόν στο μέλλον να διατρέχετε και εκεί κίνδυνο. Μην διστάσετε να αλλάξετε μέρος αν αισθανθείτε ότι ο κίνδυνος πλησιάζει.

Αν έχετε να προτείνετε και άλλα πιθανά μέρη, αφήστε ένα σχόλιο.

Advertisements