Με τον όρο, σύστημα ύπνου, εννοούμε τον τρόπο και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει κανείς, ώστε να κοιμάται το βράδυ, στην Φύση, όσο πιο άνετα και ασφαλείς μπορεί. Επειδή, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το κλίμα/καιρικά φαινόμενα που επικρατεί στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, εμείς εδώ θα μιλήσουμε για το κλίμα της Ελλάδας. Εννοείται ότι σε άλλου τύπου κλίματα, θα πρέπει να γίνετε και η κατάλληλη επιλογή εξοπλισμού.

Στην Ελλάδα λοιπόν που το κλίμα είναι εύκρατο με κάποιες μικρές αλλαγές, λόγω της παγκόσμιας κλιματολογικής αλλαγής, έχουμε σχετικά ήπιο καλοκαίρι, περίπου μέχρι 40-43 βαθμούς και πάλι σχετικά ήπιο χειμώνα με θερμοκρασίες που σε βόρειες περιοχές φτάνουν και τους -10 άντε -15, αρκετά σπάνια. Άρα και ο εξοπλισμός μας, θα πρέπει να κατάλληλος για αυτές τις θερμοκρασίες και ίσως λίγο παραπάνω, για να είμαστε πιο ασφαλείς, καθώς ποτέ δεν ξέρεις.

Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τη γεωγραφία του μέρους που μας ενδιαφέρει. Αν είναι ορεινό μέρος ή πεδινό, αν έχει πολλά δέντρα ή είναι θαμνώδης περιοχή, αν έχει πολλές πέτρες ή έχει μαλακό χώμα. Σε μια περιοχή για παράδειγμα που έχει λίγα έως καθόλου δέντρα, δεν μπορούμε να στήσουμε μια αιώρα, ενώ σε ένα μέρος με πολύ μαλακό χώμα και βροχές, το στήσιμο μιας σκηνής θα είναι δύσκολο και θα εγκυμονεί κινδύνους.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού, είναι και το πλήθος των ατόμων που θέλουμε να “εξυπηρετήσουμε”. Αν πρόκειται πχ. μόνο για ένα άτομο, μια αιώρα μας καλύπτει. Αν όμως θέλουμε να κοιμίσουμε μια οικογένεια με μικρά παιδιά, τότε η σκηνή είναι μονόδρομος.

Δεν ξεχνάμε φυσικά, τον παράγοντα, χρήμα. Ανάλογα την οικονομική μας κατάσταση και το πόσα χρήματα, θέλουμε να διαθέσουμε, μπορούμε να προμηθευτούμε πιο ακριβό και καλό εξοπλισμό ή πιο φτηνό. Εννοείται, ότι ποτέ δεν υπερβαίνουμε τις οικονομικές μας δυνατότητες, για προμήθεια εξοπλισμού και τροφίμων που ίσως μας χρειαστούν σε κάποια ανάγκη.

Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους τους οποίους ο άνθρωπος έχει επινοήσει για να κοιμάται στην Φύση.

Προστασία από βροχή

Τέντα με αιώρα

Ο τρόπος αυτός είναι μόνο για ένα άτομο. Κάθε άτομο, θα πρέπει να κουβαλάει/έχει τον δικό του εξοπλισμό. Χρειάζονται, μια αιώρα, ένα αδιάβροχο πανί/τέντα, και σχοινί. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν δέντρα, τα οποία να είναι γερά και σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, διαφορετικά θα κοιμηθείτε και πάλι στο χώμα. Πρόκειται για έναν οικονομικό τρόπο, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα, ότι προσφέρει μεγάλη ασφάλεια από ερπετά και άλλα ζώα, καθώς και από χείμαρρους, που πιθανόν να δημιουργηθούν σε μια βροχή. Αν προσθέσετε και ένα δίχτυ προστασίας από έντομα, έχετε ένα απόλυτα προστατευμένο, περιβάλλον το οποίο είναι και πολύ βολικό. Ο εξοπλισμός έχει μικρό βάρος, οπότε διευκολύνει πολύ στην μεταφορά.

Τέντα στο έδαφος

Είναι περίπου ο ίδιος τρόπος με τον προηγούμενο, απλώς δεν χρησιμοποιείται αιώρα, οπότε θα πρέπει να κοιμηθείτε στο έδαφος. Το πλεονέκτημα και εδώ, είναι το μικρό βάρος μεταφοράς και ότι πρόκειται για ένα οικονομικό τρόπο. Δεν έχετε όμως, την ασφάλεια που σας προσφέρει η αιώρα με όλες τις συνέπειες. Είστε τελείως εκτεθειμένοι στο έδαφος, άρα και σε “περίεργους επισκέπτες”.

Τέντα/Αδιάβροχο

Παρόμοιο με την τέντα, απλώς εδώ το ρόλο της τέντας, παίζει το αδιάβροχο τύπου poncho. Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια δηλαδή. Έτσι γλιτώνετε επιπλέον βάρος στον εξοπλισμό σας.

Σκηνή

Η σκηνή θα έλεγα, ότι είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος. Υπάρχουν πολλά σχέδια από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε, όπου το κάθε ένα προσφέρει και κάτι το διαφορετικό. Υπάρχουν σκηνές ειδικές για μεγάλα ύψη, με ειδικές επιστρώσεις για την βροχή ή πιο ανθεκτικό πάτωμα για να μην φθείρεται εύκολα. Αν αποφασίσετε να πάρετε σκηνή, καλό είναι να έχετε και ένα αδιάβροχο πανί το οποίο θα στρώνετε κάτω στο έδαφος, πριν βάλετε την σκηνή, για μεγαλύτερη προστασία, από υγρασία και αιχμηρές πέτρες. Έτσι η σκηνή σας θα κρατήσει πιο πολύ καιρό. Υπάρχουν επίσης ατομικές σκηνές, σκηνές για 2 άτομα, για 4 άτομα ή και περισσότερα. Από εσάς εξαρτάται τι θα πάρετε. Η σκηνή έχει μεγάλο βάρος (εκτός αν πρόκειται για ατομική) και σίγουρα θα είναι δύσκολη στην μεταφορά, εκτός και αν θα κάνετε χρήση οχήματος. Προσφέρει κυρίως άνεση και αρκετή προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Τα ζώα και διάφορα ερπετά, παραμένουν πρόβλημα. Μπορείτε να βάζετε και τον υπόλοιπο εξοπλισμό μέσα, προστατεύοντας τον έτσι από βροχές.

Προστασία από το κρύο

Για να προστατευθείτε από το κρύο, βασικά υπάρχουν δύο τρόποι, ο εξής ένας!!! To sleeping bag. Είναι αναμφισβήτητα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και προσφέρει πολύ μεγάλη προστασία από το κρύο. Κατασκευάζεται σε πολλά και διάφορα σχέδια και μεγέθη. Το βασικό κριτήριο επιλογής όμως, θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία που “αντέχει”. Δηλαδή, ποια είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να σας προστατεύει. Υπάρχει τύπος για μέχρι 0 (μηδέν) βαθμούς, τύπος για -10 βαθμούς, για -20… κοκ. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το τι παίρνεις. Αλλά και πάλι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ένα σωρό λεφτά. Αν δεν σκοπεύετε να πάτε στον Όλυμπο ή δεν μένετε στο Νευροκώπι, ένα απλό για -10 βαθμούς αρκεί. Εννοείται, ότι για μεγαλύτερη προστασία, αν χρειαστεί, μπορείτε να φορέσετε περισσότερα ρούχα, όταν κοιμάστε.

Ο άλλος τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για προστασία από το κρύο, είναι η κλασσική κουβέρτα. Είτε η παλιά βελέντζα (όση την ξέρετε) είτε μια τύπου fleece, είτε μια μάλλινη, η κουβέρτα ήταν στον βασικό εξοπλισμό πολλών στρατιωτών/ορειβατών, εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε είναι δοκιμασμένη λύση και φτηνή. Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε ένα τρόπο, για το πως μπορείτε να τυλιχτείτε με μια μάλλινη κουβέρτα, ώστε να έχετε τις λιγότερο δυνατόν, θερμικές απώλειες.

Αυτά είναι τα βασικά, σχετικά με τα συστήματα ύπνου που υπάρχουν. Κάντε τον δικό σας συνδυασμό, με βάση τις απαιτήσεις σας. Υπάρχουν και άλλα καλούδια που μπορείτε να προσθέσετε, όπως μαξιλαράκια, στρώματα για το έδαφος κα. αλλά αυτά είναι πολυτέλειες.

Advertisements