Σιγουρα θα εχετε δει ολοι καποιο καντηλακι πως ειναι και πως αναβει. Αυτο το καντηλακι, ειναι ενας τυπος λαμπας λαδιου. Αλλος τυπος λαμπας λαδιου, ειναι το γνωστο και παλι, λυχναρι και σιγουρα θα εχετε δει τις πιο εξελιγμενες λαμπες λαδιου ή παραφινελαιου. Αν ομως δεν εχουμε τιποτα απο τα παραπανω και σε μια διακοπη ρευματος δεν εχουμε φως, τι μπορουμε να κανουμε ευκολα και γρηγορα;

Περνουμε ενα μπουκαλι μπυρας ή αναψυκτικου (αρκει να ειναι γυαλινο) ή ενα βαζακι με μεταλικο καπακι, ανοιγουμε μια τρυπα στο καπακι, απ’ οπου περναμε ενα χοντρο κομματι υφασμα το οποιο θα φτανει μεχρι τον πατο του μπουκαλιου. Αν το μπουκαλι μας ειναι πολυ ψηλο και το υφασμα/φιτιλι δεν φτανει μεχρι τον πατο, κανουμε το εξεις. Γεμιζουμε το μπουκαλι με νερο, μεχρι να φτασει στο φιτιλι, αλλα οχι να το ακουμπαει και μετα συμπληρωνουμε με λαδι μεχρι επανω. Το φιτιλι μας πρεπει ισα-ισα να εξεχει απο το καπακι και πριν το αναψουμε βεβαιωθειτε οτι εχει τραβηξει λαδι. Ετοιμο.

Δεν ειναι αναγκη να βαλουμε αχρησιμοποιειτο/φρεσκο λαδι. Αν εχουμε χρησιμοποιειμενο λαδι απο τηγανισμα, κανει και αυτο. Ετσι ανακυκλωνουμε και υλικα.

Advertisements