Παλια που οι νοικοκυρες δεν ειχαν την "Φυτινη" και παρομοια προιοντα για το μαγειρεμα, χρησιμοποιουσαν ζωικο λιπος. Με αυτο εκαναν ολα τα τηγανιτα τους και αν ηταν καλης ποιοτητας το χρησιμοποιουσαν σε γλυκα και πιτες. Το καλυτερο ζωικο λιπος ειναι απο το γουρουνι/χοιρο και μαλιστα σε ενα συγκεκριμενο σημειο του σωματος του, κοντα στα νεφρα. Το κομματι λεγεται λαρδί και μπορειτε να το ζυτεισετε απο τον χασαπη σας ή σε καποιο τοπικο σφαγειο/εκτροφειο.

Δεν ειναι αναγκη να προμηθευτειτε λιπος απο χοιρο. Απο οποιοδηποτε ζωο, αν παρετε το λιπος του, μπορειτε να κανετε την διαδικασια που θα δειτε παρακατω και να φτιαξετε λιπος για μαεγειρεμα/τηγανισμα. Προσπαθειστε το λιπος σας να ειναι οσο πιο καθαρο γινεται απο δερμα, τριχες και κρεας. Το κοβεται σε μικρα κομματια. Οσο πιο μικρα τοσο πιο ευκολα θα ειναι στο ανακατεμα… αλλα μην υπερβαλετε.

Σε ενα δοχειο/κατσαρολα ριχνεται λιγο νερο. Το νερο το ριχνουμε, ωστε στην αρχη που θα ζεσταθει το δοχειο μας, να μην καει το λιπος. Καποια στιγμη το νερο θα εξατμιστει οποτε γιαυτο δεν δεινουμε σημασια στην ποσοτητα που ριχνουμε. Προσθετουμε τα κομματια λιπους και αφηνουμε να βρασει σε χαμηλη φωτια. Δεν θελουμε υψηλη θερμοκρασια γιατι θα το καψουμε. Η διαδικασια ειναι χρονοβορα, αναλογα και με την ποσοτητα που φτιαχνουμε. Οσο βραζει το μιγμα θα δειτε να βγαινει ενα υγρο οπως περιπου το λαδι ελιας αλλα πιο αραιο. Αυτο ειναι το ζωικο λιπος.

Αφου τελειωσουμε βγαζουμε το δοχειο/κατσαρολα απο την φωτια σουρωνουμε το μιγμα με τουλπανι και το τοποθετουμε σε βαζακια.

Advertisements