Το καπνισμα του κρεατος (ή και ψαριου) ειναι μια τεχνικη για την διατηρηση του κρεατος για αρκετο καιρο. Εφαρμοζετε ακομα και στις μερες μας, αλλα με επαγγελματικο τροπο. Ας δουμε πως γινετε.

Κοβετε το κρεας σε λεπτες λωριδες και το κρεμαμε πανω απο φωτια. Μπορει να ειναι σε τζακι η σε εξωτερικη φωτια. Δεν μας νιαζει τοσο η θερμοτητα οσο το να παραγουμε καπνο. Γιαυτο χρησιμοποιουμε χλωρα ξυλα ή ριχνουμε κλαδια με πρασινα φυλλα. Μπορουμε πχ. να χρησιμοποιησουμε κλαδια απο δεντρολιβανο και ετσι να παραγουμε καπνο, αλλα και να αρωματισουμε το κρεας μας. Δεν θα πρεπει να χρησιμοποιησετε κλαδια απο πευκα, καθως περιεχουν ρετσινι και θα δωσουν ασχημη γευση στο κρεας. Το αφηνουμε για αρκετες μέρες (τουλάχιστον μια ημέρα και συνολικά περίπου 2-3) μεχρι να παρει ενα σκουρο καφε χρωμα και η υφη του να ειναι σκληρη. Η “παραγωγή” του καπνού πρέπει να είναι συνεχής για αυτό προσέχουμε να μην σβήσει η φωτιά μας.

Στην φωτογραφια φενετε ενας τροπος για το πως μπορουμε να φτιαξουμε μια κατασκευη για καπνισμα κρεατος.

…και εδω μια συνταγη για Συγλινα, παραδοσιακη Κρητικη συνταγη για καπνιστο κρεας: (Η συνταγη ειναι απο εδω http://www.facebook.com/topic.php?uid=44941076242&topic=5915

ΥΛΙΚΑ
1)ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ( ΨΑΧΝΟ) ΚΟΜΕΝΟ ΣΕ ΛΟΥΡΙΔΕΣ
2)ΔΑΦΝΗ-ΘΥΜΑΡΙ-ΡΙΓΑΝΗ-ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
3)ΛΙΠΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΖΑΚΙ Η ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ (ΠΥΡΟΜΑΧΗ)
ΑΝΑΒΟΥΜΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΑΙ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΑΧΤΗ.
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΥΚΝΟ ΚΑΠΝΟ Η ΔΙΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ 2-3 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΚΡΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΗ.
ΟΤΑΝ ΣΤΕΓΝΩΣΗ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΟΛΑΚΙΑ,ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΙΠΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΛΟΥΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ.
ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Advertisements