Πηγή: https://bolko.wordpress.com/2011/04/28/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%bb%ce%b1/

Μετάφραση: Bolko

Βασική πάστα αλευριού

Ανακατέψτε σιτάλευρο ολικής άλεσης με κρύο νερό ώστε να φτιάξετε μία υγρή πάστα με τη σύσταση περίπου βουτύρου τιγανίτας. Χτυπήστε μέχρι το μείγμα να μην έχει σβόλους, και μετά ζεστάνετε ελαφρά μέχρι να βράσει, ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Αφήστε να κρυώσει πριν τη χρήση. Αποθηκεύστε σ’ένα αεροστεγές δοχείο. Εάν η πάστα σκληρύνει, μαλακώστε την αναμειγνύοντας μικρές ποσότητες νερού όσο χρειάζεται.

Πάστα για ταπετσαρίες / πεπιεσμένο χαρτί

 • 1 ½ κούπα άσπρο αλεύρι
 • ½ κούπα ζάχαρη
 • 1 κουταλιά της σούπας στίψη
 • 1 κούπα κρύο νερό
 • 2 κούπες βραστό νερό

Ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε αργά το κρύο νερό και χτυπήστε / ανακατέψτε τους όποιους σβόλους. Βάλτε το μείγμα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το βραστό νερό, και ανακατεύοντας συνεχώς, φέρτε το μείγμα σε βράση. Όταν πήξει, βγάλτε το απ’τη φωτιά και προσθέστε τη στίψη. Αποθηκεύστε σ’ένα αεροστεγές δοχείο. Θα πρέπει να κρατήσει για αρκετές εβδομάδες. Εάν η πάστα σκληρύνει, μαλακώστε την αναμειγνύοντας μικ΄ρες ποσότητες ζεστού νερού όσο χρειάζεται.

Βασική αδιάβροχη κόλλα

 • 6 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
 • 2 πακέτα άγευστη ζελατίνη 14 γραμμαρίων
 • 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι
 • 2 κουταλιές του γλυκού γλυκερίνη

Βράστε το νερό. Βγάλτε το απ’τη φωτιά και αναμείξτε με ζελατίνη μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ξίδι και τη γλυκερίνη και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και αδειάστε το σ’ένα βάζο και σφραγίστε το ερμητικά. Για να το χρησιμοποιήσετε: Αυτή η κόλλα εφαρμόζετε καλύτερα όταν είναι ζεστη. Εφαρμόστε την στις επιφάνειες χρησιμοποιώντας μια βούρτσα. Η κόλλα θα ζελατινοποιηθεί σε λίγες μέρες. Για να την ξαναχρησιμοποιήσετε, ζεστάνετέ την τοποθετώντας το βάζο σ’ένα δοχείο με χλιαρό νερό. Καλή για να κολλήσετε δέρμα με δέρμα, ύφάσματα με χαρτόνι, χαρτί με χαρτί.

Αδιάβροχη κόλλα για γυαλί

 • 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
 • 2 πακέτα άγευστη ζελατίνη 14 γραμμαρίων
 • 3 κουταλιές της σούπας άπαχο γάλα
 • Γαρυφαλέλαιο (προερετικό συντηρητικό)

Διαλύστε τη ζελατίνη στο κρύο νερό σ’ένα μπολ. Βράστε το γάλα και μετά αναμείξτε το με τη μαλακωμένη ζελατίνη. Προσθέστε λίγες σταγόνες γαρυφαλέλαιο αν η κόλλα θα πρέπει να κρατηθεί για παραπάνω από μία μέρα. Για να χρησιμοποιήσετε: Ενώ η κόλλα είναι ακόμα ζεστή, βουρτσίστε μια μικρή στρώση στα αντικείμενα που πρόκειται να κολληθούν. Αποθηκεύστε την σ’ένα αεροστεγές δοχείο. Αυτή η κόλλα επίσης θα ζελατινοποιηθεί όταν κρυώσει, γι’αυτό μαλακώστε την για να χρησιμοποιήσετε τοποθετώντας το βάζο σε ζεστό νερό. Καλή για να κολλήσετε γυαλί με γυαλί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κόλληση γυαλιού σ’άλλα αντικείμενα όταν είναι στη ζελατινοποιημένη της κατάσταση.

Κόλλα/τσιμέντο με αραβικό κόμμι

Χρησιμοποιήστε αυτές τις κόλλες για να κολλήσετε σπασμένη πορσελάνη, πιάτα και πήλινα.

Συνταγή 1: Ανακατέψτε 3 κουταλιές της σούπας αραβικό κόμμι με 1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη και ½ κουταλιά του γλυκού νερό. Αποθηκεύστε σ’ένα αεροστεγές δοχείο. Θα κρατήσει περίπου για 1 χρόνο. Για να τη χρησιμοποιήσετε: Εφαρμόστε μια λεπτή επίστρωση της κόλλας σε καθεμία από τις επιφάνειες και ταιριάξτε τα κομμάτια. Κρατήστε τα μέχρι η κόλλα να στεγνώσει – αυτό μπορεί να πάρει έως και μια ώρα ή και παραπάνω. Αφήστε το κομμάτι να στεγνώσει καλά για 24 ώρες πριν το πλείνετε ή το χρησιμοποιήσετε.

Συνταγή 2: Ανακατέψτε αρκετό νερό με το αραβικό κόμμι όσο να το διαλύσετε, μετά προσθέστε γύψο τόσο όσο να κάνετε μια πηχτεί πάστα. Μπορείτε να προσθέσετε βαφή σ’αυτήν την κολλα για να ταιριάζει με το χρώμα της πορσελάνης σας αν θέλετε, ή να βάψετε την επιφάνεια όταν το τσιμέντο έχει στεγνώσει.

Σκληρυνόμενη κόλλα για πεπιεσμένο χαρτί

 • ½ κούπα σιτάλευρο
 • 1/4 κούπα κονιορτοποιημένη ρετσινόκολα
 • ½ κούπα ζεστό νερό
 • 1 ½ κούπα καυτό νερό
 • 4 σταγόνες λάδι κανέλας

Ανακατέψτε το αλεύρι με τη ρετσινόκολλα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε ½ κούπα ζεστό νερό και αναμειγνύετε μέχρι να γίνει πάστα. Προσθέστε καυτό νερό, ανακατεύοντας δυνατά για να μη σβολιάσει. Βράστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει καθαρό. Προσθέστε το λάδι κανέλας. Αποθηκεύστε σ’ένα α
εροστεγές δοχείο. Θα κρατήσει για λίγες μέρες.

Υγρό τσιμέντο

Ανακατέψτε 5 λίτρα υδρύαλο με 2,5 λίτρα νερό. Ζεστάνετε και βαθμιαία προσθέτετε μισό κιλό γομμαλάκα, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Χρησιμοποιήστε την σε χαρτόνι, ξύλο, κεραμικό, γυαλί κλπ.

Advertisements