Οι Ινδιανοι ειχαν βρει ενα πολυ πρακτικο τροπο για να αναβουν την φωτια τους και να μαγειρευουν. Στην ουσια εσκαβαν μια μεγαλη τρυπα (περιπου 30Χ30 εκ.) μεσα στην οποια ειχαν την φωτια τους. Και ενωναν αυτην την τρυπα μεσω ενος καναλιου με μια αλλη μικροτερη ακριβως διπλα, η οποια ηταν προς την κατευθυνση που φυσαγε ο αερας (συνηθως βορεια). Στην φωτογραφια φενονται οι λεπτομερειες. Γιατι ομως το καναν αυτο; τι επιτυγχαναν;

Λογω της συνεχης ροης αερα, γινοταν καλυτερη καυση με αποτελεσμα να χρειαζονται λιγοτερα ξυλα και επιπλεον να μην παραγετε καπνος. Ετσι και δεν χρειαζοταν να μαζευουν πολλα ξυλα, σε σχεση με μια απλη φωτια και δεν γινοταν αντιληπτοι απο εχθρους. Επιπλεον η φωτια αυτη ειναι ιδανικη για μαγειρεμα λογω της μεγαλης θερμοτητας που αναπτυση και ανα πασα στιγμη πολυ ευκολα μπορει να σβηστει απλως ριχνοντας χωμα μεσα στις τρυπες. Και παλι με αυτο το τροπο δεν αφηναν ιχνη πισω τους. Επειδη η φωτια ειναι μεσα στην τρυπα, δεν επηρεαζετε ακομα και απο ισχυρους ανεμους και ετσι ουτε εσβηνε ευκολα απο τον αερα αλλα ουτε και μπορουσε να παρασηρθει και να προκαλεσει πυρκαγια στο δασος η στο καταλυμα τους.

Οπως βλεπετε τα πλεονεκτηματα ειναι πολλα. Το μονο μειονεκτημα που εχει, ειναι οτι επειδη χρειαζετε σκαψιμο θα πρεπει το εδαφος να ειναι καταλληλο (ουτε βραχωδες, αλλα ουτε και αμμωδες) και χρειαζετε λιγη ωρα μεχρι να την στησετε. Τα πλεονεκτηματα της ομως υπερτερουν κατα πολυ. Ειναι ο ιδανικος τροπος αναματος φωτιας στην φυση και αν την δοκιμασετε θα πιστειτε.

Advertisements